مبارزان نبرد سالنگ چه کسانی بودند؟

نظامیان کشته‌شده در نبرد سالنگ از نخبه‌ها و تحصیلکرده‌های افغانستان بودند

کشته شدن شش تن از نیروهای زبده جبهه آزادی افغانستان در ‌درگیری‌های شام‌گاه سه‌شنبه ۲۱ فروردین در سالنگ که چند تن آنان از جمله اکمل امیر، بصیر اندرابی و قربانعلی بامیانی، از فرماندهان نخبه‌ ارتش پیشین افغانستان بودند، واکنش‌های گسترده‌ای به دنبال داشت. البته جبهه آزادی افغانستان هنوز کشته شدن اکمل امیر را تایید نکرده و در اطلاعیه‌ای که عصر سه‌شنبه منتشر شد، اعلام کرده است که طالبان عکسی جعلی از امیر منتشر کرده‌اند و مرده یا زنده بودن او هنوز قابل‌تایید نیست.

این افراد در پی حمله طالبان به یک سنگر نظامی جبهه آزادی در دل کوهستان سالنگ در نیمه‌‌های شب و پس از چندین ساعت درگیری، کشته شدند. 

در مورد مبارزان جبهه آزادی چه می‌دانیم؟

اکمل امیر ۳۱ سال داشت و متولد استان کاپیسا بود. او در رشته حقوق نظامی تحصیل کرد و آموزش‌های حرفه‌ای نظامی را در افغانستان و خارج از این کشور فرا گرفت. اکمل امیر در بخش‌های مختلف افغانستان و در صفوف نیروهای ویژه ارتش دولت پیشین افغانستان انجام وظیفه کرد و چندین سال در خط مقدم نبرد با طالبان در قندهار حضور داشت.

با فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان در مرداد ۱۴۰۰، اکمل امیر به پنجشیر رفت و به جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود پیوست. پس از سقوط پنجشیر در ششم سپتامبر و پراکنده شدن نیروهای جبهه مقاومت به مناطق کوهستانی، اکمل امیر از افغانستان خارج شد و به ایران پناه برد. 

در فروردین ۱۴۰۱ و با اعلام موجودیت جبهه آزادی افغانستان، اکمل امیر به این جبهه پیوست و به سنگرهای نظامی جبهه آزادی سالنگ رفت. اکمل امیر و نیروهای تحت‌امرش در این مدت در حال ایجاد سنگرهای نظامی، جذب نیرو، راه‌اندازی حمله به طالبان و سازماندهی حملات شهری برای ضربه زدن به طالبان بودند. 

وزارت دفاع طالبان روز سه‌شنبه در اطلاعیه‌ای، اعلام کرد که اکمل امیر و هفت تن از همراهانش در نبرد با اعضای این گروه در کوهستان‌های سالنگ کشته شده‌اند، اما جبهه آزادی افغانستان و بستگان امیر هنوز این ادعای طالبان را تایید نکرده‌اند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عبدالبصیر اندرابی ۴۵ سال داشت و زاده روستای قاسان در شهرستان ده‌صلاح اندراب در استان بغلان بود. اندرابی از سال ۱۳۸۸ و پس از گذراندن آموزش‌های نظامی وارد ارتش شد و تا ۱۳۹۵ در استان هلمند در جنوب افغانستان فعالیت کرد. اندرابی اواخر سال ۱۳۹۵ فرمانده یگان کماندوهای مزارشریف شد و در خطوط مقدم نبرد با طالبان حضور داشت.

عبدالبصیر اندرابی اواخر سال ۱۳۹۶، به فرماندهی یک واحد نیروی کماندو در استان فراه گمارده شد و در ماه‌های آخر حاکمیت دولت جمهوری به زادگاهش اندراب برگشت و به جنگ با طالبان پیوست. در زندگینامه عبدالبصیر اندرابی که جبهه آزادی افغانستان منتشر کرده، آمده است که در هفته‌های آخر حاکمیت دولت جمهوری، عبدالبصیر اندرابی در نبرد طالبان مجروح شد و چشمش را از دست داد. او که برای معالجه به هند رفته بود، به دلیل سقوط کابل به دست طالبان نتوانست به افغانستان برگردد. او از هند به ایران رفت و از آنجا به جبهه آزادی افغانستان پیوست.

جبهه آزادی کشته شدن عبدالبصیر اندرابی در درگیری سه‌شنبه در سالنگ را تایید کرده است.

فهیم سالنگی حدود ۳۵ سال داشت و دانش‌آموخته ادبیات فارسی دری از دانشگاه البیرونی بود. در مورد سالنگی اطلاعات زیادی وجود ندارد و مشخص نیست آیا او پیش از پیوستن به جبهه آزادی افغانستان هم تجربه فعالیت نظامی داشته است یا خیر.

پس از انتشار خبر کشته شدن سالنگی در نبرد با طالبان، شماری از همکلاسی‌های او در فضای مجازی نوشتند که او عاشق ادبیات بود و به همین دلیل در دانشگاه البیرونی در کاپیسا در این رشته تحصیل کرد.

قربانعلی بامیانی از کماندوهای ارتش دولت پیشین افغانستان بود. درباره او نیز اطلاعات زیادی در دست نیست. شماری از کاربران در توییتر و فیس‌بوک نوشتند که قربانعلی بامیانی اهل بامیان و هزاره‌تبار بود و از آوریل ۲۰۲۲ به جبهه آزادی افغانستان پیوسته بود.

برهان اندرابی از همراهان نزدیک عبدالبصیر اندرابی بود. او در دولت پیشین افغانستان در صفوف نیروهای کماندو کار می‌کرد و با فروپاشی دولت پیشین افغانستان، مدتی در اندراب با طالبان جنگید. او به همراه عبدالبصیر اندرابی به جبهه آزادی افغانستان پیوست و در یک سال گذشته در سنگر نظامی این جبهه در سالنگ فعالیت می‌کرد.

در مورد دو تن دیگر از نیروهای جبهه آزادی افغانستان به نام حسین سمنگانی و صبور فاریابی که در نبرد سالنگ کشته شده‌اند، اطلاعاتی در دست نیست.

جبهه آزادی افغانستان فروردین ۱۴۰۱ به فرماندهی ژنرال یاسین ضیا، سرپرست وزارت دفاع و رئیس ستاد مشترک ارتش دولت پیشین افغانستان و با جذب نظامیان پیشین شکل گرفت. این جبهه در استان‌های مختلف افغانستان با طالبان درگیر است و تا کنون به جز نام فرمانده عمومی جبهه، شهرت بقیه اعضای کلیدی آن به دلیل نحوه مبارزه آن که جنگ چریکی است علنی نشده است. انتشار خبر کشته شدن نیروهای این جبهه در سالنگ در نبرد با طالبان واکنش‌های گسترده‌ای به دنبال داشت. احمد مسعود رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، با انتشار اطلاعیه‌ای گفت: «باور دارم که شهادت این یلان آزاده مایه‌ الهام و انگیزه به مردم افغانستان که از ظلم و استبداد طالبان به ستوه آمده‌اند، خواهد بود و صفوف مبارزه را فشرده‌تر خواهد کرد.»

 جبهه آزادی افغانستان نیز با انتشار اطلاعیه‌ای، نبرد سالنگ را گواه عزم و اراده مردم افغانستان برای تداوم مبارزه با طالبان نامید.